Hibrit mi dizel mi?
Gelişen teknoloji ile birlikte kullanılan araçlar ve aracılar da değişti. Bu haberimizde otomotiv dünyasında çıkan Hibrid motor ve dizel karşılaştırmasını okuyacaksınız. Araç alacak olan insanlar öncelikle aracın yakıt performansını inceler alacağı araçla alakalı bilgi sahibi olmak ister, buna göre de bütçesine uygun aracı almaya çalışır. Günümüz teknolojidsi ile birlikte gelişen hibrid motorlu araçlar da yavaş yavaş piyasaya sürülmeye başladı. Yakıt fiyatı açısından avantaj sağlayan dizel motorlar rafa mı kalkıyor? Hibrid motor ile alakalı ne kadar bilgi sahibiyiz. Gerçekten alınır mı? Peki Hibrid mi Dizel mi? Hibrid motor nedir? artıları ve eksileri nelerdir? Öğrenmek için tıklayın.
Gelişen teknoloji ile birlikte kullanılan araçlar ve aracılar da değişti. Bu haberimizde otomotiv dünyasında çıkan Hibrid motor ve dizel karşılaştırmasını okuyacaksınız. Araç alacak olan insanlar öncelikle aracın yakıt performansını inceler alacağı araçla alakalı bilgi sahibi olmak ister, buna göre de bütçesine uygun aracı almaya çalışır. Günümüz teknolojidsi ile birlikte gelişen hibrid motorlu araçlar da yavaş yavaş piyasaya sürülmeye başladı. Yakıt fiyatı açısından avantaj sağlayan dizel motorlar rafa mı kalkıyor? Hibrid motor ile alakalı ne kadar bilgi sahibiyiz. Gerçekten alınır mı? Peki Hibrid mi Dizel mi? Hibrid motor nedir? artıları ve eksileri nelerdir? Öğrenmek için tıklayın.
HİBRİT MOTOR NEDİR
Hibrit motor karbondiyoksit salınımının yanı sıra yakıtta tasarrufun ağlanması adına üretilmiş bir motor sistemidir. Bu sistemde benzin ile birlikte elektrik enerjisi de kullanılmaktadır. Yani ikili prensip ile çalışan bu motor, yeri geldiğinde benzin, yeri geldiğinde de elektrik ile çalışmaktadır.
HİBRİT’İN ÇALIÅžMA PRENSİBİ
Hibrit araçlar ne benzinli araçlar gibi ne de elektrikli araçlar gibi çalışır. Çalışma düzeneği elektrikli araçlara yakın olsa da farklı aksamlar mevcuttur. Örneğin benzini biten bir araç yolda kalırken, hibrit araçların şarjı bittiğinde benzin deposundan harcamaya başlar.
Hibrit arabaların, elektrikli arabaların aksine şarj edilme gibi bir şartı bulunmamaktadır. Hibrit arabalarda elektrik motorunun güç kaynağı yine aracın kendisi tarafından üretilmektedir. Hibrit arabalar, sürüş sırasında benzin motorlu araçların kalkış, yoğun trafik gibi koşullarda harcadığı yüksek yakıt tüketiminin önüne geçerek, bu gibi durumlarda elektrik motorunu devreye sokmakta ve böylelikle araca hem performans, hem de yakıt tüketiminde büyük avantaj sağlamaktadır.
Tüm bu durumlar başlı başına bir avantaj olsa da hibrit ile diğer araçlar aracında bazı avantaj ve dezavantaj durumları mevcuttur.
AVANTAJLAR
Hibrit arabalar, sürücüsüne düşük yakıt tüketimine rağmen yüksek performans başta olmak üzere birçok avantajı sağlamaktadır.
Gürültüsüz ve performans kaybına neden olmayan vites geçişi.
Şarj edilmeye gerek duymaması.
Kendi elektrik enerjisini, kendisinin üretmesi.
Otomobil üzerinde priz vs. gibi aksesuarların bulunmaması.
Frene basıldığında kendini şarj eden hibrit sistem.
Trafikte ve kırmızı ışıkta aracın harekete geçmesi sırasında meydana gelen aşırı yakıt tüketimini engellemesi.
Motorda ses ve gürültünün minumum seviyeye inmesi.
Düşük zararlı gaz salınımı.
DEZAVANTAJLAR
Hibrit arabaların avantajları olduğu kadar, bazı dezavantajları da söz konusu:
Sıradan araçlara göre maliyeti oldukça fazladır.
Yeni bir sistem olmasında dolayı olası bir arıza onarım işlemlerinin maliyeti yüksek çıkabilir.
Hibrit araçlar şehir içi trafiği için oldukça kullanışlı olsa da, hız isteyenlerin beklentilerini karşılayamayabilir.
DİZEL MOTOR NEDİR?
Benzin yani Otto motorundan 16 yıl sonra, 1892 yılında Alman mühendis Rudolf Diesel tarafından bulunmuştur. Benzinli motorlarla temelde birçok özelliği aynıdır. Tek farkı piston içerisinde sıkıştırılanın yakıt + hava karışımı değil sadece hava olmasıdır. Sıkıştırılan hava belirli bir basınç ve sıçaklığa ulaştığında yüksek basınçlı enjektörden yakıt püskürtülür ve sıkışan sıcak havanın içerisinde yakıtın patlaması ile piston aşağı doğru itilir. Benzin motoruyla olan temel fark budur fakat bunun avantajları ve dezavantajları vardır. Dizel motorunun en büyük avantajı, yanmanın hava içerisine enjekte edilen yakıt ile sağlanması sonucunda daha kusursuz gerçekleşmesi ve buna bağlı olarak daha verimli olmasıdır. Benzin motorlarının %20 seviyesinde olan motor verimlerinden bahsetmiştik, dizel motorlarda ise bu verim %40’ın üzerindedir. Bu sayede dizel motorla benzinli motora göre aynı miktar yakıtla daha fazla yol katedilebilir. Yanma kuvvetli gerçekleştiğinden çekiş yani tork daha fazladır ve ara hızlanmaları daha iyi gerçekleştirirler fakat fazla devir yapamadıklarından çabuk kesilirler. Fazla devir yapamamalarının sebebi, dizel motorlarının daha kuvvetli bir motor bloğuna ve yine daha dayanıklı piston ve silindirlerden oluşmasındandır. Daha dayanıklı malzeme daha ağır metal anlamına geldiğinden pistonları 4000 devirden daha hızlı çevirmeleri pek mümkün değildir. Benzinli motorları ise, 6000 devire rahatlıkla çıkabilirler. Dizel motorlarındaki yüksek basınçlı yanma olayı neticesinde daha kaliteli malzemelerden üretilen motor parçaları motorun maliyetini de arttırmaktadır. Bunun yanında bakım sıklığı ve bir arıza durumunda daha ciddi sorunların oluşması da dezavantajlarındandır. Sonuçta dizel motorlar sağladıkları iyi yanma ve güçlü çekiş ile kamyon ve otobüs gibi fazla güç değil çekiş gereken alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Benzin motorları ise, daha fazla güç istenen binek otomobiller ve jipler gibi küçük araçlarda tercih edilmektedir.
Hibrit mi Dizel mi?
Yeni araç alacakların en çok düşündüğü konulardan biri de bu olsa gerek. Hibrit mi yoksa dizel bir araba mı almak? Bu tamamen sizin aracı nasıl kullandığınıza ve ne kadar kullandığınıza bağlı bir durum.
Döviz kurundaki dalgalanmalardan ve yükselişlerden dolayı günümüzde araç fiyatları oldukça arttı. Özellikle sıfır arabaların aşırı pahalanmasından dolayı araba satışlarında azalmalar meydana geldi. Buna ek olarak yine döviz kurundaki artıştan dolayı yakıt fiyatları da arttı. Eğer yine de araç almayı düşünüyorsanız ve dizel mi yoksa hibrit mi olsun karar veremiyorsanız, bu yazımız karar vermenize yardımcı olabilir.
Şehir içi kullanıyorsanız.
Eğer aracı şehir içi kullanıyorsanız hibrit bir aracı tercih etmenizde fayda var. Çünkü hibrit araçlar belli hızlarda elektrik motoru ile çalıştığından ve kendi kendine elektrik ürettiğinden dolayı daha az yakar. Ancak şehir dışına sık çıkıyor ve uzun yol çok yapıyorsanız sizin için dizel bir araç daha avantajlı olabilir. Hibrit araçlar daha çok şehir içi kullanıma uygundur ve şehir içinde özellikle dur kalk trafikte ve kısa mesafelerde oldukça az yakarlar.
Performans beklentiniz varsa…
Eğer bir araçtan performans beklentiniz varsa. O zaman hibrit araçlar bu performans beklentinizi karşılamayabilir. Dizel araçlar kalkış, hızlanma ve sollama konusunda hibrit araçlardan daha iyidir.
Hibrit araçların avantajları ve dezavantajları
Son olarak hibrit araçların avantajlarına ve dezavantajlarına değinelim.
Hibrit araçların avantajları
Şehir içinde daha az yakar.
Düşük hızlarda sessiz bir sürüş sağlar.
Çevre dostu bir araçtır.
Hibrit araçların dezavantajları
Şehirlerarası kullanımlarda çok fazla yakıt tüketebilir.
Özellikle yokuşlarda yakıt tüketimi artar.
Yüksek hızlarda motor sesi kabine gelebilir.
Performans isteğiniz varsa, performans isteğinizi tam anlamıyla yerine getirmeyebilir.
Hibrit araçların piyasa değeri şuan için yüksektir.
Birçok otomobil uzmanı çok yakın bir gelecekte araba piyasasında hibrit araçların artık tercih edileceğini ve bu araçların bir geçiş dönemi olacağını, nihai amacın ise tamamen elektrikli ya da plug-in hibrit araçlara geçiş olduğunu iddia etmektedir. Yani yakın bir gelecekte yollarda daha fazla hibrit araç görebiliriz. Ancak uzmanların dediği gibi hibrit araçların yaygınlaşmasından sonra otomobillerin geleceği plug-in hibrit araçlarda yatıyor olabilir.