Otomobil Haber

2019’da trafik cezaları belirlendi

Yeni yıla girmemizle beraber trafikte yapılan yanlışlar ve hatalarında cezaları değişti. İnsan hayatının güvenliğinin en üst düzeyde sağlanması gereken yerlerden bir de trafik! Her yıl, bir savaşta yaşanan kayıptan daha fazla kayıp verilen trafikte uyulması gereken kuralların ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Dikkati hayati önem arz eden trafikte, tabi olarak kurallara uyulmamasının da cezaları var. İşte bu haberimiz içine yeni girdiğimiz 2019 yılı için uygulanmaya başlayan cezaları işledik.

Adnan Vardarlı

Adnan Vardarlı

Yeni yıla girmemizle beraber trafikte yapılan yanlışlar ve hatalarında cezaları değişti. İnsan hayatının güvenliğinin en üst düzeyde sağlanması gereken yerlerden bir de trafik! Her yıl, bir savaşta yaşanan kayıptan daha fazla kayıp verilen trafikte uyulması gereken kuralların ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Dikkati hayati önem arz eden trafikte, tabi olarak kurallara uyulmamasının da cezaları var. İşte bu haberimiz içine yeni girdiğimiz 2019 yılı için uygulanmaya başlayan cezaları işledik.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle birlikte araçların otoyollardaki ortalama hızları gişelere giriş çıkış süreleri dikkate alınarak hesaplanacak, hız ihlali yapan sürücülere cezai işlem uygulanacak. Temmuz 2017 itibariyle İstanbul ve birçok otoyolda hız limiti uygulamasına geçildi.

komisyondaki 10 maddelik yasa teklifinin görüşmeleri sırasında milletvekilleri cezaların nasıl verilmesi üzerine de görüşlerini aktardılar ve gelire göre ceza konusu burada gündeme geldi.

AK Partili Muş da, “Kıymetli bir öneri. TBMM olarak çalışalım, üzerine müzakere edelim.” derken, haberde hukukçuların görüşlerine de yer verildi. Burada öne çıkan nokta ise “Gelir neye göre tespit edilecek. Bizde gelir tam olarak yansıtılmaz” vurguları oldu.

Radar Hız Sınırı Cezası Karayolları Trafik Kanunun 50. maddesinde hız limitleri düzenlenmiştir. Madde ” Motorlu araçların cins ve kullanma amaçlarına göre sürülebileceği en çok ve en az hız sınırları, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 90 km/s, bölünmüş yollarda 110 km/s, otoyollarda 120 km/s hızı geçmemek üzere yönetmelikte belirlenir.” şeklindedir.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokole göre, HGS/OGS noktalarında araçların otoyola giriş ve çıkış arasındaki süreye bakılacak. Otoyolun kaç kilometre olduğu ve buna göre 120 km hızla otoyolu ne kadar sürede tamamlayabileceği belirlenecek, eğer süre limitin altındaysa aşarı hızdan ceza yazılacak.

Yeni yılda trafik kurallarına uymayan sürücüleri oldukça sert cezalar bekliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle birlikte, bugünden itibaren araçların otoyollardaki ortalama hızları gişelere giriş çıkış süreleri dikkate alınarak hesaplanacak, hız ihlali yapan sürücülere cezai işlem uygulanacak.

Hız koridoru gişeden geçerken okuttuğunuz HGS veya OGS süresi ile bir sonraki gişeden okunan HGS veya OGS arasındaki süre. Bu süre standart hız limitlerine göre belirlendi.

Aşırı hızın önüne geçmek için şehir içlerinde, özellikle de büyük şehirlerde olan hız koridoru uygulaması şimdi Ulaştırma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının ortak çalışmasıyla otoyollara da geldi.

Emniyet yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 11 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği”nde Maliye Bakanlığınca yeniden değerleme oranının yüzde 3,83 olarak belirlenmesinin ardından 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren uygulanacak trafik ceza miktarları da yeniden hesaplandı.

Ülkemizde Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) karayollarındakihız sınırları tespit işlemini tesis etmekle yetkilendirilmiştir. KGM tarafından yayınlanan mevzuatlar ile şehir içinde, şehirlerarası oto yollarda ve diğer oto yollarda hız sınırları belirlenmektedir. Bu hız sınırları yolların yapımı sırasında dikkate alınmakta, yolda oluşan yıpranmalar, yolların fiziki durumu o bölgenin iklim koşulları, arazinin engebe durumu hız sınırı tespitinde dikkate alınmaktadır.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan araçların/taşıtların karayollarındaki hız limitleri belli oldu. Buna göre, hangi aracın yada taşıtın hız limiti nerelerde kaç km hız olduğunun listesi aşağıdaki tabloda açıkça belirtilmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında geçtiğimiz aylarda bir protokol imzalandı. 1 Temmuz’dan itibaren yürürlükte olacak protokole göre araçların, giriş yaptığı HGS/OGS noktası ile çıkış yaptığı HGS/OGS noktası arasındaki süre ve mesafeden ortalama hızı belirlenecek ve yasadaki hız limitine göre değerlendiriliyor.

1 Temmuzdan itibaren araçların otoyollardaki ortalama hızları gişelere giriş çıkış süreleri dikkate alınarak ortalama hız hesaplanacak ve hız ihlali yapan sürücülere cezai işlem uygulanacak. Araçların şehir içi, iki yönlü karayolları, bölünmüş karayolları ve otoyolda hız sınırlamaları bu protokolde ayrıntılı olarak belirtildi.

Hız sınırı; trafik içerisinde yer alan araçların, bulunduğu bölgede ne kadar süratle gidebileceğini belirleyen, yasal bir sınırdır. Trafik kuralları oluşturulurken hız sınırı her bölgenin trafik yoğunluğu, bulunduğu bölgenin koşulları dikkate alınarak belirlenmiştir.

2019 yılı trafik cezası ücretleri listesi.

Tescil Belgesi, Tescil Plakası almadan ve hurdaya ayrılan araçlarla karayollarına çıkanlara 1.002
Çakar Lamba Trafik Cezası 1.002
Muayenesiz trafiğe çıkmanın cezası 235
Verilen süre dahilinde araç muayenesi yaptırmamanın cezası 488
Kamyon ve tırlarda emniyet şeridini ihlal etme cezası 488
Trafikte gereksiz şerit değiştirme ve ters yönde gitmenin cezası 1.002
Sol şeridi ihlal eden kamyon ve cekici cezası 1.002
Spin ve drift yapmanın cezası 5.010
Seyir halinde trafikte cep telefonu vb kullanmanın cezası 235
Yaya geçiş bölgelerinde ve okul önlerinde yaya geçişine izin vermeme 488
Tescil amacı dışında veya güzergah dışında kullananlara 15 gün men cezası 1.002
Ruhsatta belirtilen faaliyet konusun dışında yolcu taşıyanlara 30 gün men 2.018
Çalışma izni, ruhsatı olmadan yolcu taşıyanlara 60 gün men 5.010
Çalışma izninin veya ruhsat süresi bitmesine rağmen yolcu taşıyanlara 1.002
Abartı egzoz kullananlara 1.002
Araç normal haline getirilene kadar trafikten men

İlk etapda spin ve drift atmanın cezası 5.010

Trafikte makas atmanın cezası 1002

2019 yılında en düşük trafik cezası, trafik işaret ve işaretçilerine uymayanlara 108 lira olarak kesilecek.

Zamlı tarifeye göre, 2019 yılında

Kırmızı ışıkta geçenler 235 TL’ye çıktı. Kırmızı ışık kuralını, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde ilk kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin 30 gün, ikinci kez üç kez ihlal ettiği tespit edilenlerin 45 gün, üçüncü veya daha fazla kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin 60 gün süreyle sürücü belgeleri alınacak.
Araç kullanırken cep telefonu kullananlara verilen 108 TL olan idari para cezası, 235 TL’ye çıkarıldı.
Yayaların trafikteki geçiş önceliğine dikkat etmeyenlere uygulanan para cezası 235 TL’den 488 TL’ye çıkarılacak.
Spin ve drift (makas atmak) olarak ifade edilen tehlikeli hareketleri yapanlar ise 5 bin 10 lira para cezası ile cezalandırılacaklar ve 60 gün trafikten men edilecekler.
Abartı egzoz kullananlara da 1.002 TL ceza kesilecek.
Çakar lamba, siren ve benzeri ışıklı veya sesli cihazlar, mevzuatta belirlenenler araçların dışında kullanılamayacak. Buna uymayanlara 1.002 TL idari para cezası uygulanacak.
Muayenesiz araçların trafikte kullanımını engellemek amacıyla 108 TL olarak uygulanan idari para cezası, 235 TL’ye çıkarılacak.
Kamyon ve tırlarda emniyet şerit ihlaline 488 TL idari para cezası, trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına şerit değiştirme veya ters yönde araç sürme gibi ihlaller için ise 1.002 TL idari para cezası getirilecek.
Hız Sınırlarına Dikkat

Hız sınırlarında “%10-30” ve “%30 üzeri” şeklinde uygulanan 2 kademeli yaptırım, “%50’den fazlası” şeklinde 3’e çıkarıldı. Hız sınırını;

%10-30 aşmada 235 TL,
%30-50 aşmada 488 TL,
%50’den fazla aşmada ise 1.002 TL idari para cezası uygulanacak.
İhlalin 1 yıl içinde 5 kez tekrar etmesi halinde, sürücü belgesi 1 yıl süreyle alınacak. 5 yıl içinde bu kapsamda sürücü belgesi ikinci kez geri alınanlara, “sürücü belgesi iptali” yapılacak.

Bilinmesi Gereken Diğer Trafik Cezaları

Araçta yüksek seste müzik dinlemek
Araç üzerinde bulunan her türlü ekipmanın çalışmaması
Sadece park ışıklarıyla araç sürmek
Yağmur ve siste sis lambası kullanmamak
Ruhsat olmadan trafiğe çıkmak ya da ruhsatta trafik tescil belgesi, trafik belgesi ve plaka bilgilerinden birinin eksik olması
Araçlarda zorunlu olarak bulundurulması gereken ekipmanların eksikliği
Araç üzerinde teknik bir değişiklik yapılınca bunun bildirilmemesi (renk değişikliği vs.)
Ehliyet belgesi sınıfının dışında bir araç kullanmak (örneğin A2 ehliyetle B sınıfı araç kullanmak)
Sürücü belgesi iptal edilmiş bir sürücünün araç kullanması
Kavşak dönüşlerinin uygun olmaması ve yayaya yol vermemek
Şerit değiştirme kurallarına uymamak
Seyir halindeyken araçtan çöp atmak
Kaza yaptıktan sonra kaza yerinden ayrılmak
Motosiklet sürücülerinin koruma başlığı, gözlüğü takmaması ve yolcuların koruma başlığı takmaması
Aracı tescil ettirmeden trafiğe çıkarma
Taksimetre ve takograf cihazı bulundurmama

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ