Otomobil Haber

Tesla’nın Yeni Fabrika Yatırımını Iskalıyor muyuz?

Ä°brahim Aybar

Ä°brahim Aybar

Merhabalar,

Okurlarım hatırlayacaktır. Birkaç yıldır zaman zaman Tesla‘nın Almanya Berlin yakınlarında Model Y ürettiği fabrikasının yanı sıra Avrupa pazarı için yeni bir yatırım ihtiyacı olacağından söz edip durdum. Nitekim fabrikanın yıllık 500 binlik kapasitesi 2 yıl gibi kısa sürede doldu. Bir yıldır marka yeni kapasite artışı için girişimler yapıyor. Ancak yaptığı girişimler çevrecilerin baskısıyla bu yıl başında geri tepti. Hatta fabrikanın enerji hatları sabote edildi ve üretim durdu. Geçtiğimiz Mart ayı ortasında tekrar üretime başlayan Tesla‘nın, Avrupa’daki pazar büyüklüğüne bu fabrika ile yanıt veremeyeceği ortada. Gerçi Tesla Almanya’daki bu fabrikasının kapasite artışı için girişimlerinden vaz geçmedi ama işi hiç kolay değil.

İşte bu gelişmeler, Tesla için ülkemizde yatırım fırsatı doğacağı tezimi doğrulamış oldu. Başarıyla üretimi devam eden TOGG Gemlik fabrikasının 175 binlik kapasitesinin büyük kısmı boşken bu kapasiteyi Tesla ile paylaşıp onun Avrupa satış teşkilatı üzerinden TOGG otomobilimizi kolayca Avrupa pazarlarına çıkarabiliriz demiştim. Çünkü bizim TOGG fabrikamız Tesla için mükemmel bir alternatif üretim merkezi olacaktı. Hem Tesla sıfırdan greenfield yatırım yapmadan hızla yeni kapasitesini devreye sokacak, hem de biz hızla Avrupa pazarlarında TOGG‘u satmaya başlayacaktık.

Ancak bu önerim doğrultusunda hiç bir gelişme olmadı. Aksine, Tesla için yakın doğuda yeni bir yatırım anons edilmek üzere.

Justauto.com üzerinden bu bayram günlerimizde bizlere ulaşan bilgiye göre Elon Musk 22 Nisan pazartesi günü Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüşerek yeni Tesla fabrikasının Hindistan’da yapılması için şartları netleştirecek. Görüşmenin ardından Elon Musk‘un yeni fabrika yatırımını açıklamasına kesin gözüyle bakılıyor. Son dakikada bir değişiklik olmazsa program böyle.

Öte yandan Hindistan’da yapılacak genel seçimlerin startı bu ay veriliyor. Mevcut Başbakan Modi‘nin seçimleri kazanarak üçüncü dönemde de göreve devam etmesi bekleniyor. O nedenle Tesla‘nın bu yatırım haberi binlerce yeni istihdam fırsatı vereceği için Başbakan Modi‘nin işine çok yarayacak kuşkusuz.

Aslında görüşmelerin alt düzeyle bir yıla yakın süredir devam ettiğini biliyoruz. Tesla ısrarla ithalata uygulanan gümrük vergilerinin düşürülmesini istiyor. Nitekim geçen ay Hindistan hükümeti bataryadan elektrikli taşıtların (BEV) ithalatında gümrük vergisinin %100 den %15 e inebileceğini duyurdu. Bunun için ithalatçı tarafın Hindistan’da en az 500 milyon ABD $ yatırımla yerli üretim tesisi kurması şartı getirileceği söylendi. Tesla‘nın bu yeni yatırımının ise 2 milyar $ üzerinde bir değere sahip olacağı bildiriliyor. Böylece Çin’deki Tesla üretimi Hindistan yatırımıyla yedeklenmiş olacak.

Halen yılda 5 milyona yaklaşan motorlu taşıt satışlarıyla Hindistan büyük bir atak içinde ama satışlardaki BEV payı sadece %1 kadar. Hindistan hükümeti 2030 yılına kadar bu oranın %30 düzeyine çıkarılmasını hedefliyor. Tesla‘nın bu yeni yatırımı ciddi bir atılım sağlayacak mutlaka.

Sonuç olarak Tesla‘nın ülkemizde yeni yatırımı ile ilgili hayalimiz başka bahara kaldı görünüyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAÅž

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ