Otomobil Haber

Yurt dışından araç getirmenin yolları!

Yurt dışından araç getirmenin yolları, Türkiye’de kalma süreleri, Yurt dışından vergisiz araç nasıl getirilir?
ve daha birçok bilinmeyenler…

Adnan Vardarlı

Adnan Vardarlı

Yurt dışından araç getirmenin yolları!

Yurt dışından nasıl araç getirilir? Kimler yabancı plakalı araç getirebilir? Yabancı plakalı araçla Türkiye’de ne kadar kalınabilir? Yurt dışından vergisiz araç nasıl getirilir?

 

Adnan Vardarlı yazdı…

 

Yurt dışından araç getirmek için neler yapmak gerekli?

Türkiye’ye özel araçlarıyla yurt dışından gelmek isteyenlerin çok sayıda sorusu var.

Yurt dışında kayıtlı bir araçla Türkiye’de kalma süresi eskiden 180 gün (6 ay), emekliler için 360 gün (1 yıl) ile sınırlıydı. ı süre 2 yıla (730 gün) çıkartıldı. Yasal düzenleme 13 Ekim 2015’te yürürlüğe girdi.

Kimler yabancı plakalı bir arabayı Türkiye’ye getirebilir?

İster Türk vatandaşı, ister yabancı uyruklu, mavi kartlı olsun. Yurt dışında yerleşik herkes, turistik kolaylıklar kapsamında yabancı plakalı aracı Türkiye’ye getirebilir.

Türkiye’de arabamla ne kadar kalabilirim?

Yeni yasaya göre iki yıl (730 gün) aracınızla Türkiye’de kalabilirsiniz. Ancak Türkiye’ye giriş yaparken, geriye dönük olarak son bir yıl içinde toplam 185 gün yurtdışında kalmış olmanız gerekiyor. Eğer Türkiye’ye sık sık giriş çıkış yaptıysanız ve son bir yıl içinde yurtdışında toplam 185 gün kaldığınızdan emin değilseniz, giriş yapacağınız Türkiye gümrüğünü arayıp süreyi hesaplatın. Ona göre aracınızla yola çıkın. Eğer yurtdışında 185 gün kalmadıysanız, aracınızla Türkiye’ye giremezsiniz.

Araçla Türkiye’de iki yıl kalma süresini bir seferde mi kullanmam gerekiyor, yoksa parça parça da kullanabilir miyim?

Aracı Türkiye’de bırakıp iki yıl içerisinde istediğiniz kadar uçak veya başka bir vasıtayla yurt dışına çıkabilirsiniz. Döndüğünüzde tekrar aracı kullanmaya devam edersiniz. Fakat yurtdışına çıkarken, gümrüğe mutlaka haber vermeniz, aracı ya gümrüğe bırakmanız ya da bir başkasının kullanmayacağına dair taahhütname vermeniz şart. Gümrüğe haber vermeden çıktıysanız, daha sonra aracınızla Türkiye’den çıkarken, ağır para cezası ödersiniz. Cezanın miktarı süreye ve aracın değerine göre değişiyor.

Türkiye’ye giriş yaptığım aracımla, iki yılı doldurmadan çıkış yaparsam, geri kalan hakkım saklı kalıyor mu

Geri kalan hakkınızı kaybediyorsunuz. Eğer giriş yaptığınız araçla çıkış yaparsanız, aynı araçla tekrar Türkiye’ye giriş yapabilmeniz için geriye doğru son bir yıl içinde yurtdışında yine 185 gün kalmanız gerekiyor.

Yurt dışından Türkiye’ye götürdüğüm aracı, Türkiye’de akrabalarım veya başkaları kullanabilir mi?

Siz aracınızı Türkiye’ye turistik kolaylıklar kapsamında götürüyorsunuz. Türkiye’de yerleşik kişilerce, kullanılması mümkün değildir. Eğer böyle bir durum tespit edilirse, hem araç sahibi, hem aracı kullanan kişiler hakkında ayrı ayrı 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238’inci maddesi uyarınca, cezai işlem uygulanır. Araç ayrıca yurtdışı edilir.

Yabancı uyruklu eşim, yurt dışında kayıtlı aracı Türkiye’ye götürebilir mi?

Turistik kolaylıklar kapsamında Türkiye’ye taşıt götürebilmek için, hangi ülke vatandaşı olduğunuz önemli değil.

Yurtdışında yaşayan herkes götürebilir. Ancak Türkiye’ye giriş yaparken, kişinin geriye doğru son bir yıl içinde yurtdışında toplam 185 gün kalmış olması gerekir.

Yurt dışında kayıtlı aracımla Türkiye’ye giriş yapmam için hangi belgeler gerekli?

Ehliyetiniz, aracın yurtdışı mülkiyet belgesi. Araca ait Türkiye’de geçerli yeşil sigorta kartı. Sigortanız Türkiye’ye açık değilse, gümrükte özel sigorta yaptırmak zorundasınız.

Şirkete veya bir başka kişiye ait araçla, Türkiye’ye gidebilmem için hangi belgeler gerekli?

Geçerli vekaletname. noter veya konsolosluklardan almak mümkün. Şirket sizin üzerinize bile olsa, mutlaka vekaletname gerekiyor.

Taşıtı vekaleten Türkiye’ye götürecek olan şahsın da mutlaka yurt dışında mı yaşıyor olması şart?

Taşıtı vekaleten getirecek olan kişinin de yurt dışında yaşıyor olması ve Türkiye’ye giriş yapmak istediği tarihten itibaren geriye doğru son bir yıl içinde toplam 185 gün yurt dışında kalmış olması gerekiyor.

Araçla Türkiye’ye girdim. Bu aracı başkası yurtdışına çıkarabilir mi

Vekaletle çıkarabilir.

Süresi dolunca, yurt dışına giriş çıkış yapsam, tekrar 730 gün kalabilir miyim?

Çıkış yaptıktan sonra 185 gün yurt dışında kalmadan, araçla tekrar Türkiye’ye giremezsiniz.

Türkiye’de aracımla iki yıl kalıp yurtdışına çıktım. 185 gün yurtdışında kalmadan Türkiye’ye uçak, otobüs, tren veya feribotla gidebilir miyim.

185 gün şartı sadece araçla giderken zorunlu. Kişi taşıtsız olarak istediği kadar Türkiye’ye giriş çıkış yapabilir.

Türkiye’ye götürülen araçlarda yaş sınırı aranıyor mu?

Türkiye’ye götüreceğiniz araçta yaş sınırı aranmaz.

Aracımı Türkiye’de benden başka kimler kullanabilir?

Yurt dışında yerleşik eşiniz, anne, baba ve çocuklarınız kullanabilir. Üçüncü kişiler, sizin aracın içinde olmanız şartıyla ve sadece acil durumlarda kullanabilir.

Aracımı Türkiye’de satabilir miyim?

Türkiye’ye geçici olarak götürdüğünüz aracınızı bir başkasına ne satabilir, ne devredebilir, ne de kiralayabilirsiniz.

Yurt dışından vergisiz araç nasıl getirilir?

Gümrük vergisi ödemeden araç sahibi olmak mümkün nasıl mı?

Güm­rük Ver­gi­si öde­me­den Tür­ki­ye­’ye oto­mo­bil ya da SUV ge­tir­mek müm­kün. Ön­ce­lik­le be­lir­te­lim bu araç­la­rın ikin­ci el ol­ma­sı ge­re­ki­yor.

Kimler yararlanabiliyor?

Güm­rük­süz ola­rak ara­cı­nı;
Yurt dı­şın­da en az 24 ay ika­met eden ve ika­met­ga­hı­nı Tür­ki­ye­’ye ke­sin ola­rak nak­le­den­ler,
Yurt dı­şın­da­ki mil­li ve­ya mil­let­le­ra­ra­sı kad­ro­lar­da sü­rek­li gö­rev­li olup, bu gö­rev­le­rin­den dö­nen ka­mu gö­rev­li­le­ri­,
Türk va­tan­daş­lı­ğı­na ge­çe­rek, ika­met­ga­hı­nı ya­ban­cı bir ül­ke­den Tür­ki­ye­’ye ke­sin ola­rak nak­le­den­ler,
Yurt dı­şın­da yer­le­şik ki­şi­le­rin ölü­mün­de, Tür­ki­ye­’de­ki mi­ras­çı­la­rı.
Ay­rı­ca, yurt dı­şın­da yer­le­şik olup da ke­sin ola­rak dö­nen­ler ile ölen ki­şi­nin, yurt­ta ge­ri­ye doğ­ru bir tak­vim yı­lın­da 6 ay­dan faz­la­ kal­ma­mış ol­ma­la­rı ge­re­ki­yor. Tür­ki­ye­’de bir tak­vim yı­lın­da 45 gü­ne ka­da­r ka­lış­lar yurt dı­şın­da­ki ika­met sü­re­sin­den sa­yı­lı­yor.

Araca sahip olma süresi

Uy­gu­la­ma­dan ya­rar­la­na­bil­mek için, sözko­nu­su şart­la­rın ger­çek­leş­me­sin­den en az 6 ay ön­ce­sin­de yurt dı­şın­da bu­lu­nu­lan ül­ke­de araç­la­rın ki­şi­le­rin ad­la­rı­na ka­yıt­lı ol­ma­sı ge­re­ki­yor…
Ver­gi­siz it­hal edi­len ara­cın ser­best do­la­şı­ma gi­riş ta­ri­hin­den iti­ba­ren 5 yı­l geç­me­dik­çe, ay­nı ki­şi­le­rin tek­rar ver­gi­siz araç ge­tir­me­le­ri müm­kün de­ğil.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Esin dedi ki:

    Ilk defa BU kadar açiklayici ve anlasilir bir dille anlatima rastladim👍 teşekkürler bilgiler için!

  2. Sibel dedi ki:

    Ben araba pirimini satmak istiyorum yani kendim araba getirmiycem hakkımı başkasına satayım bir arkadaş 10 sene önce yaptı şimdi böyle bir şey varmı ve nekadara satilir

BİR YORUM YAZ