Otomobil Haber

Yatırımcıların Batarya Atakları

Ä°brahim Aybar

Ä°brahim Aybar

Merhabalar,

Geçen haftaki yazılarımda, otomotiv sektörünün batarya konusunda yatırımlarını hızlandırdığına değinmiştik.

Son günlerde diğer büyük yatırımcıların start-up şirketlere yoğunlaştığını görüyoruz. Böylece yenilenebilir enerji kaynakları üzerinden elektrik sağlayıp ülkelerin enerji ihtiyacını karşılama yarışı içine giriyorlar.

The Wall Street Journal tarafından yayınlanan 10 Eylül 2021 tarihli haberde; TPG, Apollo Global Management ve Paul-Sons&Co isimli yatırım şirketlerinin dayanıklı ve uzun ömürlü batarya üreticileri üzerine milyarlarca ABD $ yatırım yaptıklarına yer veriliyor.

Bildiğimiz gibi mobil telefonların ve elektrik motorlu taşıtların bataryaları kesintisiz olarak ortalama 4 saat kadar elektrik enerjisi verebiliyor. Halbuki bu yatırımlarla ortalama 6 saat ile birkaç gün kesintisiz yetecek şekilde elektrik enerjisi depolanması amaçlanıyor. Böylece şebeke cereyanı yetmediğinde enerji yedeklemesi tatminkar olarak yapılabilecek.

Gelecek iki yıl içinde 10,000 Megawatt kapasiteli batarya ünitelerinin montajını göreceğiz. Böylece 2019 yılına göre 10 katı daha büyük bir kapasite sağlanmış olacak. ABD Enerji İdaresi‘nin verdiği bu bilginin temelinde, 2015 yılından bu yana batarya maliyetinin % 72 azalmış olması var. ABD Enerji İdaresi, 2030 yılına kadar batarya ile enerji depolama maliyetini % 90 oranında azaltmayı hedefliyor.

Öte yandan halen ABD içinde üretilen elektriğin beşte biri yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilebiliyor. Ancak bu yatırımlar sayesinde önümüzdeki birkaç yıl içinde yüzlerce gigawatt elektrik enerjisi yenilenebilir enerji kaynaklarından şebekeye aktarılabilir. Örneğin, 2035 yılı itibariyle ülke çapında üretilecek elektrik enerjisinin %40 ının güneş enerjisinden sağlanması bekleniyor.

Tüm bu yatırımlar karbon salımının azaltılması açısından oldukça önemli. Bu sayede elektrik motorlu taşıtların şarj edilmesi sırasında atmosfere karbon salınmayacak.

Bu arada yatırımcıların enerji depolama işine büyük ölçüde yatırım yaptığını da söyleyelim. Öyle ki sadece bu yıl içinde günümüze kadar yapılan sermaye yatırımı 4,9 Milyar $ oldu. Halbuki geçen yılın tamamında yatırım tutarı 1,6 Milyar $ olmuştu. Buna rağmen konunun uzmanları, yatırımların halen risk taşıdığını belirtiyor. Referans olarak ise bugüne kadar yaşanan endüstriyel karmaşıklığa işaret ediliyor.

Sonuç olarak önümüzdeki 10 yıla yakın bir sürede sadece elektrik motorlu taşıtların çoğalmasına değil, aynı zamanda elektrik depolama yatırımlarının da hızla çoğalmasına şahit olacağımız kesin. Batarya maliyeti azaldıkça ve batarya kapasitesi arttıkça gidişat bu yönde. Soru şu: Endüstrimiz bu gidişatın ne kadar farkında ve ne kadar hazırlık yapıyor? Umarız girişimcilerimiz bizlere güzel haberler vermeyi başarırlar.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAÅž

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ