Otomobil Haber


Oto hırsızlığıyla ilgili suç oranlarında İstanbul ne durumda?

Oto hırsızlığı ile ilgili suç oranında İstanbul diğer büyük Metropollere karşı ne durumda?

Oto hırsızlığıyla ilgili suç oranlarında İstanbul ne durumda?

Oto hırsızlığıyla ilgili suç oranlarında İstanbul ne durumda?

Değerli Dostlarım,

Bugün sizlerle değişik bir konu paylaşmak istedim.

Bu hafta, İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından birkaç gün önce turizm temsilcileri ile paylaşılan bir araştırmanın raporu elime geçti. İstanbul ile diğer belli başlı metropollerde yıl boyunca işlenen suç oranlarını karşılaştıran bu rapordan ulaşım araçları ile ilgili bazı bilgileri aktarmak istiyorum.

Rapor; İstanbul yanında Newyork, Londra, Berlin, Sydney, Stockholm, Viyana, Brüksel, Atina gibi önemli şehirlerin sonuçlarını kapsıyor. İstanbul nüfusunun tüm bu şehirlerin çok üzerinde olması nedeniyle her yüz bin kişiye düşen suç oranı şeklinde bir baz analiz de yapılmış.

Adı geçen şehirlere ait veriler, o şehirlerin resmi web sitelerinden alınan rakamlar. Web adresleri raporda açıkça belirtilmiş.

Otodan Hırsızlık Suçu sayısı Ä°stanbul’da yılda 19 bin iken Berlin’de 29 bin, Londra’da 66 bin, Atina’da 15 bin mertebesinde. Her 100 bin kiÅŸilik nüfus başına ise Ä°stanbul’da yıl boyunca 117 suç iÅŸlenirken Londra’da 812, Berlin’de 813 otodan hırsızlık suçu iÅŸleniyor. Bu bazda bakılırsa Brüksel, Stockholm ve Viyana’nın rakamları da Ä°stanbul’un çok üzerinde.

Motosiklet dışındaki motorlu taşıt hırsızlığında ise İstanbul’da geçen yıl 3,453 taşıt çalınmış. Bu sayı Londra’da 30,767 adet, Berlin’de 5,699 adet, Newyork’ta 5,428 adet, Atina’da 14,753 adet. Her 100 bin kişilik nüfus başına suç oranında ise İstanbul 22 adet motorlu taşıt hırsızlığı ile Sydney hariç ölçüme giren tüm bu şehirlerin çok altında kalıyor.

Yine bir ulaşım aracı olan bisiklete ait hırsızlık suçunda ise İstanbul’da yıllık 6.300 suç kaydı varken, Londra’da 19.500, Berlin’de 30 bin, Viyana’da 8 bin suç kaydı olmuş. Her 100 bin kişilik nüfus başına İstanbul 38 kayıt ile çok altta kalıyor.

Aslında, bu rapor karayolu taşıtları ile ilgili olmayan her türlü suç kaydını da sınıflandırmış.
Hemen hepsinde İstanbul ve Sydney en az suç işlenen Metropoller olarak öne çıkıyor.

Öte yandan, bir polis memuruna İstanbul’da 376 vatandaş düşerken Sydney’ de 473, Londra’da 218 , Newyork’ta 158, Viyana’da ise 292 vatandaş düşüyor.

Raporun detaylarına www.istanbul.pol.tr/etkinlikler adresinden ulaşabilirsiniz.

Oldukça güvenli olarak algıladığımız önemli dünya kentlerinden İstanbul’un daha güvenli olduğunu görmekten bu şehrin bir ferdi olarak gerçekten çok sevinç duydum. Doğrusu böyle olduğunu bilmiyordum. Emeği geçen başta İl Emniyet Müdürümüz Mustafa Çalışkan beyi ve hizmet kadrosunu kutluyorum. Sonuçların daha iyiye sürdürülebilir olması için İstanbul’da yaşayan hepimiz katkı sunmaya kuşkusuz devam edeceğiz.

Böyle güzel haberleri sık sık paylaşmak ümidiyle kurban bayramınızı kutluyorum.

Ä°brahim Aybar

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAÅž

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Ertan Kuzu dedi ki:

    İşte bu güzel haber. Önceden otomotiv hırsızlığı baya çoğalmıştı. Aracımızı gece gündüz gözler olmuştuk.

  2. akın ekmez dedi ki:

    artık sadece otomobil değil otomobil parçası çalma haberleri de görüyoruz forumlarda

  3. Polat Arabacı dedi ki:

    Teknoloji geliştikçe hırsızlarında işi zorlaştı tabi. Azalması normal ve sevindirici.

BÄ°R YORUM YAZ