Otomobil Haber

Mayıs 2021 Sonu İtibariyle Ülkemizdeki Otomotiv Satışlarının Düşündürdükleri

Ä°brahim Aybar

Ä°brahim Aybar

Merhabalar,

Bu hafta içinde Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından Mayıs 2021 sonu itibariyle ülkemizdeki binek ve hafif ticari taşıt satış adetleri açıklandı.

Gelen rakamlar, aslında pandeminin yanı sıra otomotiv üreticilerinin tedarik zorlukları sürerken bizdeki pazarın büyümeye devam ettiğini gösterdi.

ODD’ ye göre bu yılın ilk 5 ayı sonunda binek ve hafif ticari taşıt satışlarında artış % 72 oldu. Böylece pazar toplamı 314,882 adede ulaştı.

Binek otomobil satışları 247,977 adet ile % 69,2 oranında arttı. Hafif ticari taşıt satışları ise 66,905 adet ile % 83 oranında artmış oldu.

Aslında bu artış oranları pazarın önemli bir gelişme içinde olduğu izlenimi veriyor olsa da geçen yıla göre baz etkisi taşıdığını unutmamak gerekiyor. Nitekim son on yılın Mayıs ayı ortalamasına baktığımızda, binek ve hafif ticari taşıt satışlarının % 20,7 azaldığını görüyoruz.

ODD raporunda gördüğüm bazı dikkat çeken bilgiler var.

C Segmentindeki otomobiller %55,5 pay ile yine en çok tercih edilen otomobiller. B segmentindeki otomobiller ise % 29,6 ile ikinci sırada.

Gövde tipi olarak ise % 41,6 pay ile en çok sedan otomobiller tercih görüyor. Bunu % 33,9 ile SUV otomobiller izliyor.

Motor tipine bakıldığında en çok % 63,6 pay ile benzin motorlu otomobiller tercih ediliyor. Dizel motorlu otomobillerin payı ise % 23,6 ya gerilemiş durumda. Hibrit motorluların satışları geçen yılın ilk 5 ayına göre 5 kat artarak pazar payını % 7,8 düzeyine çıkardı. Yine geçen yılın ilk 5 ayında sadece 133 adet satılan elektrik motorlu ve pilli otomobiller bu yıl aynı dönemde 617 adet satılmış durumda.

Bir yandan global üretim tesisleri başta chip krizi olmak üzere bir dizi tedarik zorluklarıyla boğuşurken, emtia pazarındaki ve tedarik zincirindeki enflasyonist baskılar fiyatları yukarıya çekiyor. Öte yandan ülkemizde Türk Lirası’nın diğer döviz birimleri karşısında yıl başından beri %14 e varan değer kaybı ve yüksek enflasyon sürdükçe taşıt fiyatları da artmaya devam ediyor.

Artık vatandaşlarımızın en çok tercih ettiği C segmentindeki sedan otomobillerin fiyatları neredeyse ortalama 300 bin TL mertebesine ulaştı. Kişi başı milli gelir düzeyi yıllık 8,500 $ civarında olan vatandaşlarımız için fiyatı 35 bin $ ya ulaşmış otomobillerden bahsediyoruz. Kredi faizlerinin de aylık % 2 ler civarında olduğunu düşünürsek yılın geri kalan aylarında otomotiv satışları için ne kadar iyimser olunabilir?

Önceden de değindiğim gibi; bu yıl otomotiv pazarı geçen yılın düzeyinde kapanabilirse ben bunu başarılı bir yıl performansı olarak yorumlayacağım.

Gelecek yazılarımda görüşmek üzere,

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAÅž

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ