Otomobil Haber

‘Ä°kinci El’de elden para ödeme sona eriyor

İkinci el araç alım satımında elden para verme dönemi 3 ŞUBAT 2020 de sona eriyor

Adnan Vardarlı

Adnan Vardarlı

Taşıt alım satım pazarına iliÅŸkin çok önemli bir sistem 3 Åžubat itibariyle yürürlüğe giriyor. Ticaret Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde Türkiye Noterler BirliÄŸi, Güvenli Ödeme Sistemi‘ne iliÅŸkin çalışmalarında son aÅŸamaya geldi

Araç alım satımında elden para verme dönemi sona eriyor.

İkinci el otomobil pazarında güvenli ödeme dönemi başlıyor.

Ocak ayının ilk haftası Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler BirliÄŸi arasında imzalanan protokol sonrasında ikinci el araç alım satımına yönelik Güvenli Ödeme Sistemi‘nin kurulması ve iÅŸletilmesi için noterlere yetki verildi.

Düzenleme kapsamında ortaya çıkan 6 aylık kurulum süreci 20 güne kadar indirilerek 3 Åžubat’a çekilmiÅŸti.

Bakanlık tarafından kendisine verilen yetki ile harekete geçen Türkiye Noterler Birliği gerekli alt yapı çalışmalarını neredeyse tamamladı.

Sistem ile hem aracın devir işlemi, hem de paranın transfer işlemi aynı anda yapılacak.

ALIM-SATIMI KOLAYLAŞTIRACAK 

İkinci el taşıt satışında kimi zaman ortaya çıkan dolandırmaya yönelik olumsuz girişimleri de kökünden ortadan kaldıracak sistem günde 25 bin, yılda ise yaklaşık 7 milyon taşıtın ticaretinin yapıldığı pazarda alım satım işlemlerini de kolaylaştıracak.

EÅž ZAMANLI DEVÄ°R OLABÄ°LECEK

Noterlerde ödeme işlemlerinin belgelendirilmesi için daha önce ödeme yapılmasından kaynaklı çeşitli suistimallere yol açılırken, vatandaşın yanında nakit taşımak zorunda kalmasından kaynaklı ortaya çıkan çalınma riski de yeni sistemle sona ererek satış bedeli ile aracın mülkiyeti eş zamanlı olarak devredilecek.
Sistem sayesinde artık vatandaş, daha güvenli, hızlı ve az maliyetli bir ödeme sistemi ile taşıt alım satım işlemini gerçekleştirebilecek.

KAYIT DIÅžILIÄžI DA ENGELLEYECEK

Sistem sadece ikinci el ticaretinde ortaya çıkan olumsuzlukları ortadan kaldırarak işlemleri hızlandırmayacak ayrıca kayıt dışı ticaretin de önüne geçilmesine yardımcı olacak.

SÄ°STEM NASIL Ä°ÅžLEYECEK

Güvenli ödemede taraflar ödeme kuruluşuna sistem üzerinden başvuracak ve referans kodu alarak parayı ödeme kuruluşunun emanet hesabına aktaracak.

SİSTEMİN İŞLEYİŞİ ŞÖYLE

Alıcı ve satıcı noterliğe gelecek, burada ilgili noter paranın emanet hesapta olup olmadığını kontrol edip işlemi bitirecek. İşlemin bitirilmesinin ardından sistem üzerinden ödeme kuruluşuna bildirim yapılacak. Ödeme kuruluşu ise aldığı bildirimle birlikte emanet hesaptaki parayı satıcının hesabına aktaracak.

20 TL ÃœCRETÄ° OLACAK

Satıştan vazgeçilmesi halinde para alıcıya iade edilecek. iÅŸlem için en fazla ödenecek rakamın 20 TL olacak. sistem üzerinden ödeme iÅŸlemini gerçekleÅŸtirmek ise zorunlu olmayacak isteyen kiÅŸiler Güvenli Ödeme Sistemi’ni kullanabilecek.

TÃœM NOTERLERDE UYGULANACAK

Tüm noterlerde uygulanacak olan sistemin ödemelerden kaynaklanan sorunları da ortadan kaldıracak. Çok sayıda ve çok çeşitli şekillerde yaşanan olumsuzluklar var. Sayı az olsa bile önemli bir durum. Bir anda bir kişinin karşısındakine güvenmesi sonucu elindeki aracın elinden çıkması çok ağır bir sonuç.

ilk başlarda sıkıntılar olabilir ama işlem sayısı çoğaldıkça daha akıcı bi satış süreci olacaktır.

Bu sistem daha çok bireysel alım satımlarda faydalı olacaktır. Yoksa kurumsal firmalarda sıkıntı yaşanması çok ender rastlanan bir durum.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAÅž

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Ä°brahim YILMAZ dedi ki:

    Geç kalınmış bir uygulama. Binlerce vatandaşımız mağdur oldu dolandırıldı.

BÄ°R YORUM YAZ