Otomobil Haber

Elektrikli oto alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Elektrikli oto alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Elektrikli araba almadan önce nelere dikkat etmeliyim? EÄŸer elektrikli otomobil satın almayı düşünüyorsanız öncelikle bu sorulara cevaplar vermeniz gerekiyor. Çünkü elektrikli araçların diÄŸer fosil yakıt ile çalışan araçlara göre farklı ihtiyaçları vardır. Yine aynı ÅŸekilde farklı bakımlara gereksinim duyar. Bunlar nelerdir? Elektrikli araç satın alacaksınız, hatta kiralayacaksınız, bu araçlar nelere ihtiyaç duyar? Elektrikli otolarda ne gibi sorunlarla karşılaşırım, hangi soruları sormalıyım? Ä°ÅŸte bu sorulara cevaplar vermeye çalışacağız…

Elektrikli araba satın almaya değer mi?

Eğer kendinize ait bir garajınız varsa elektrikli araç almak sizin için ideal olabilir? Arabanızı rahatça şarja takabilirsiniz. Ancak apartmanda yaşıyorsanız işiniz bayağı zor. Çünkü dairenizden yolda park edilmiş arabanıza kablo uzatıp şarj etmeye çalışmak pekte mantıklı bir hareket olmaz.

Şarj istasyonu var mı?
Şöyle düşünün aracınızla işe gideceksiniz, hatta tatile gideceksiniz. Gittiğiniz yerde aracınızı şarj edebilecek misiniz? Bazı firmalar örnek amaçlı şarj istasyonu koysalar da, herhangi bir şarj ağı bulunmuyor. Gelecekte yol kenarlarında, süpermarketlerde, alışveriş merkezlerinde, otoparklarda şarj istasyonu olacağı düşünülüyor. Ancak aracınızı kullandığınız çevre buna uygun değilse şarj sizin için problem olabilir.

Tek şarjda kaç kilometre yol alır?
Arabanızla günde 100 kilometreden fazla yol yapmıyorsanız elektrikli araçlar sizin için ideal bir tercih olabilir. Klima çalışırken tek şarjda bu kadar yol alabiliyorsunuz. Tabi bunda yaşadığınız şehrin ne kadar düz olduğu da önemli, sürekli yokuşları tırmanmak size daha fazla enerji harcamak anlamına geliyor. Ancak daha fazlası mümkün değil. O yüzden de elektrikli otomobil sahipleri rotayı daima önceden planlamak zorunda. Akıllı telefonlar için tasarlanmış özel uygulamalar ve navigasyon sistemlerinden yararlanabilirsiniz.

Åžarj bedeli ne kadar?

Şarj bedeli anlaşmalı olduğunuz firmaya ve gece mi, gündüz mü yaptığınıza göre değişiklik gösteriyor. Fakat kW/s başına ortalama 20 sent civarında. 15 kWs’lik bir bataryayı tam şarj etmek için 3 Euro gibi bir bedel yeterli geliyor. Bu şarjla da 100 kilometre yol yapabilirsiniz. Dizel arabaların dörtte birine denk geliyor.

Çok sık bakım mı yaptırmak gerekiyor?

Fosil yakıt ile çalışan araçlarda yağ değiştirme, buji değiştirme, filtre değişiklikleri, soğutma suyu, triger kayışı, paslı egzoz gibi problemler olmuyor. Elektrikli motorlar bu bakımların hiçbirine ihtiyaç duymayacaktır. Tabi ki bu araçlarında ihtiyaçları var fakat fosil yakıtla çalışan araçların 10’da 1’i kadar az olacak.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAÅž

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ