436 bin ton karbondioksit salınımını engelledi
İzmir’in elektrikli otobüs filosu Bozankaya, 162 bin litre akaryakıt tasarrufu sağlarken, 436 ton karbondioksit salınımını önledi
436 bin ton karbondioksit salınımını engelledi
Yeni nesil elektrikli araç projeleriyle adını dünyaya duyuran Bozankaya, Türkiye’de elektrikli toplu ulaşım sistemlerine geçişte dönüşümün öncüsü oldu. Bozankaya’nın ürettiği 20 elektrikli otobüsten oluşan İzmir filosu, hizmete girdiği Nisan ayından itibaren 1 milyonun üzerinde yolcu taşıdı. Elektrikli otobüsler sayesinde İzmir’in toplu ulaşımında 162 bin 692 litre akaryakıttan tasarruf edildi, 436 ton karbondioksit salınımının önüne geçildi. Bu rakam, hava kirliliğiyle mücadelede 97 bin ağaçlık bir ormanın sağlayacağı oksijene eşit. Menzili yaklaşık 250 kilometre olan ve kilometrede yaklaşık 25 kuruş yakan çevre dostu, sıfır emisyonlu yüzde 100 elektrikli otobüsler dizel alternatiflerine oranla yüzde 80’lik tasarruf sağlıyor.
Türkiye’de son 2 yılda altı farklı ilde katıldığı altı ihaleyi de alarak rekora imza attıklarını vurgulayan Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, “Konya, Eskişehir, İzmir ve Malatya’da çevreci, yeni nesil araçlarımızla 6.5 milyon vatandaşa hizmet veriyoruz. Elazığ ve Şanlıurfa teslimatları da tamamlandığında bu rakam 8 milyona çıkacak. Türkiye’de kentler artık elektrikli ulaşım sistemlerine gün geçtikçe daha fazla ihtiyaç duyuyor. Sağladığı mali ve çevreci avantajlar özellikle büyük şehirlerde elektrikli çözümleri zorunlu kılıyor. Geleceğimiz için elektrikli araçların yaygınlaşması çok önemli, çevresel dönüşüme katkıda bulunmak isteyen tüm belediyelerimizin taleplerine yanıt vermeye hazırız” dedi.
Kısaca Bozankaya
1989 yılında Almanya’da bir AR-GE şirketi olarak hizmet vermeye başlayan ve gelişen Bozankaya, raylı sistem araçları ile lastik tekerlekli toplu taşıma araçları tasarımı ve üretimi alanında faaliyet göstermektedir. Almanya’da bulunan Bozankaya GMBH’nın gerek alt yapısı gerekse bilgi ve birikiminin güncel bir yansıması olarak da 2003 yılında Türkiye’de faaliyetlerini yürütmek üzere Ankara’da kuruldu. 2016 yılı AR-GE harcamalarına cirosunun Yüzde 11’i oranında pay ayıran Bozankaya’ nın AR-GE harcamaları 2016 yılında 18,3 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu alanda Türkiye Ortalaması Binde 9, OECD ortalaması ise yüzde 2 oranındadır. Son 5 yılda 19 Ar-Ge projesi vardır ve bu projelerin (tamamlanan 10, devam eden 4, değerlendirilen 5 proje) toplam bütçesi 70 milyon TL’nin üzerindedir. AR-GE projeleriyle geliştirilen ürünlerin tamamı ticarileşmiş olup ürünler ile ithal ikamesi sağlandığından, önemli ölçüde dövizin ülkemizde kalmasını sağladığı gibi aynı ürünlerin ihracatı ile de döviz girdisi sağlamıştır. Ar-Ge alanındaki bu üstünlüğü Bozankaya’ya; her biri ilk milli tasarım ve üretim olan; %100 elektrikli otobüsü, %100 alçak tabanlı tramvayı ve “Trambus” olarak adlandırılan modern troleybüs sistemi ile yolcu ve çevre dostu, sıfır emisyon ve ileri teknoloji ürünleri kazandırmış olup; Bozankaya, ülkemizin yurt içi ve yurt dışında gururu olmuştur.