Otomobil Haber

2. El araç alım satımıyla ilgili yeni çıkan yasalar neleri kapsıyor?

Yazarımız Adnan Vardarlı, 2. el otomobil alım satımıyla ilgili çıkan son yasayı deÄŸerlendirdi…

Adnan Vardarlı

Adnan Vardarlı

Araç alım satımının en yoğun olduğu bir dönemi yaşıyoruz.

Pandemi dolayısıyla fabrikaların üretim yapmaması insanların toplu taşıma araçlarından uzak durmak istemeleri talepleri artırdı.

Üretim olmayışı ve döviz kurlarındaki hareketlilik fiyatlara yansıdı.

2019 yılına kıyasla araç fiyatları %40 oranında artış gösterdi.

Özellikle 2. El araçta bireysel alım satım yapanlar vergisiz gelir elde etmiş oldular.

Kurumsal alım satım yapan firmalar fatura kestiklerinden devlet buradan vergi tahsilatı yapabiliyor.

Açıktan satış yapanlar için bu yasal önlemler alındı.

En göze çarpan yılda 3’ten fazla akrabalar kanalıyla vekalet alarak satış yapanların takibe alınması.

3’ten fazla araç alım satımı oldu. Aracı eÅŸinizin üzerine aldınız. Yabancılarla muhatap olmasın diye vekaletle satış yapacaksınız. Bu aÅŸamada maliye sizi takibe alıyor.

Diğer önemli nokta para transferinin noter anlaşmalı banka üzerinden yapılması

Bu sistem dolandırıcılığın önüne geçmiş oluyor.

Başka önemli nokta 2. El Satış yapan firmaların sattığı araçla ilgili tüm detayları açıklayan bilgi panosu koyması.

Daha sonra çıkabilecek ayıplı kısımlar önceden alıcıya açıklanmış oluyor.

Çıkan yasanın genel analizini yaparsak;

Belgesiz 3’ten fazla satışa yasak

Düzenlemeyle birlikte artık ikinci el araç satışı yapanların faaliyetlerini devam ettirmeleri için bakanlığı yetki verdiÄŸi kuruluÅŸlar üzerinden yetki belgesi alması zorunlu olacak. Belgeyi almayanlar ise bir yıl içerisinde 3’den fazla araç satışı yapamayacak. Yapması halinde ise vergi mükellefi yapılarak beyanname cezası kesilecek.

Söz konusu cezanın araç başına 5 bin TL olacağı öngörülüyor.

Kayıt dışı satışların tespiti için Türkiye Noterler BirliÄŸi‘nden alınan veriler esas alınacak ve aynı kiÅŸinin hem kendi adına, hem de vekaleten yaptığı tüm satışlar incelenecek.

Yetki Belgesi’nde aranacak ÅŸartlar

İkinci el araç satışı yapanlara yetki belgesi verilebilmesi için, işletmelerden meslek odasına kayıtlı olunması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, iş yeri açma ve çalışma ruhsatının bulunması, meslek odası ve vergi kayıtları ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatındaki iştigal konuları arasında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinin bulunması, motorlu kara taşıtları alım satım sorumlularının ise en az lise mezunu olması, iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması, konkordato talebinde bulunmamış olması ve kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası almamış olmaması gibi şartlar aranacak.

Hasar kaydı varsa aracın üzerine yazılacak

Düzenlemeyle satışa sunulan ikinci el motorlu kara taşıtının üzerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde taşıta ilişkin tanıtıcı bilgilerin güncel olarak yer aldığı bir tanıtım kartının da bulunması zorunlu olacak. Aracın özelliklerine ilişkin tanıtım kartında aracın markası, cinsi, tipi ve model yılı, rakam veya harflerinin bir kısmı karartılmak suretiyle motor ve şasi numarası, plaka numarası, yakıt türü, kilometresi, satış fiyatı, boyalı ve değişen parçaları, niteliği belirtilmek suretiyle hasar kaydı ve üzerinde rehin veya haciz gibi şerhlerin bulunup bulunmadığına ilişkin bilgiler yer alacak.

İnternetten araç satışında yeni dönem

Öte yandan yönetmelik de yer alan bir diğer düzenleme ile ikinci el araç ilanlarına da çeki düzen verilecek. Araç alım satımı ile uğraşanlar online kanallar üzerinden girdikleri ilanlarda yetki belgesi numarası, şirket unvanı ve ismini de kullanmak zorunda olacak. İlanlarda artık tüketiciyi kandıracak ifadelere de yer verilemeyecek. İlan siteleri yetkisi olmayan işletmeler adına üyelik açamayacak, açılı olanları ise kapatacak.

İlan çıkılan ikinci el aracın satılmasının ardından 3 gün içinde ilanı da yayından kaldırılacak.

Şikâyetler Bakanlığa bildirilecek

İkinci el araç ilanlarına yönelik şikayetler için site yönetimleri iletişim alt yapısı kuracak ve gelen talep ve şikayetler etkin şekilde yönetilerek hızla sonuçlandırılacak.Öte yandan site yöneticileri ilan, şikayet ve üyeliklere ilişkin bilgileri Bakanlığın taleplerine uygun olarak iletmekle sorumlu olacak.

Ekspertize süre şartı

Yönetmelik de en önemli detaylardan biri ise araç alım satımları sonrası gizlenen kusurlara ilişkin yapılan ekspertiz zorunluluğuna yönelik oldu. Mevcutta tarih kısıtlaması olmayan ekspertiz raporu için düzenlemeyle birlikte zaman şartı da getiriliyor. Ekspertiz raporunun araç satışından en fazla 3 gün içinde alınması gerekecek.

Rapor, satıcı ile ekspertiz işletmesi tarafından en az beş yıl süre ile saklanması da zorunlu olacak.

Kısaca 2. El alım satımda daha güvenli bir alışveriş için yetki belgeli kurumsal firmaları tercih etmek ileride çıkabilecek sorunlara daha rahat çözüm getirecektir.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAÅž

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Adnan Topal dedi ki:

    Yorumunuz ve bilgilendirmeniz için teşekkürler.

BÄ°R YORUM YAZ